Pohyb je nezbytný, nechť je součástí našich životů | Klinika-hubnuti.cz

Pohyb je nezbytný, nechť je součástí našich životů

Obezita je nemocí těla i duše. Stále se ale najdou lidé, kteří považují obezitu za znak toho, že se máme dobře. Obezita je přitom stejně nebezpečná jako například kouření.

Obezitu nelze vnímat jen jako nahromadění tuku v těle, ale spíše jako chronické onemocnění, spojené s řadou jiných poruch. Jde o významný rizikový faktor, který se podílí na vzniku a rozvoji závažných somatických nemocí.

V menším počtu případů je obezita (otylost) způsobena hormonálním onemocněním. Ve větším počtu případů je důsledkem většího příjmu potravin, častého pojídání sladkých jídel, nedostatku pohybu, nevhodné skladby potravy. Příčinou toho bývají zděděné mentální stravovací návyky, psychické vlivy, nedodržování biorytmu dne či špatný způsob výživy v raném dětství.

Vývoj obezity ve světě 

Obezita je poslední dobou často nazývána jako epidemie 3. tisíciletí. Říká se, že přejídání už zabilo víc lidí než všechny války dohromady. V roce 1995 se počet obézních lidí na celém světě odhadoval na 200 milionů. V roce 2000 však toto číslo stouplo na 300 milionů obézních lidí. Situace je horší ve východní Evropě, kde obezitou trpí 40 % žen, dále ve státech Středozemí a v USA. 

A jak je na tom Česká republika?

V počtu obézních se Česká republika propracovala na přední místo v celé Evropě. Bohužel i u českých dětí počet obézních jedinců každoročně stoupá.

Komplikace obezity

Obezita je nebezpečné onemocnění především z důvodu komplikací, které ji provází. Velice často postihují srdce a oběhovou soustavu. Je to většinou vysoký krevní tlak, infarkt myokardu, angína pectoris. Dále se u obézních lidí setkáme daleko častěji s metabolickými onemocněními, především s cukrovkou 2. typu. Obezita je velkou zátěží pro kosti a klouby celého těla. To vede ke špatnému držení těla, nadměrnému opotřebení kloubů, snížení pohyblivosti a zánětům kloubů.

Většina lidí, kteří trpí nadváhou má také velice nízké sebevědomí. Nevěří si, trpí depresemi a mají nejrůznější psychické problémy. 

Všechny komplikace obezity jsou tedy poměrně závažné a nelze je brát na lehkou váhu. Většina z nich může vést dokonce až k předčasným úmrtím. Pokud je však léčba úspěšná a podaří se snížit hmotnost, začnou zdravotní komplikace ustupovat také.

Jak bojovat proti obezitě

Snižte množství přijímané potravy

Snižte porce, a to tak, aby porce nezatěžovala žaludek ani zažívací systém a tělo okamžitě začlo snižovat nadváhu.

Nehladovte

Utvořte pravidelný řád jídelníčku přes den. Snažte se jíst ve stanovených hodinách. Určete si čas snídaně, svačiny, oběda a večeře. Hladovky, totiž nic nevyřeší, naopak se dostaví okamžitý jojo efekt, jelikož tělo začne vytvářet zásoby, a vy tloustnete. 

Správně žvýkejte a stolujte

Udělejte si čas, stolujte jako civilizovaný člověk. I když vás trápí čas, který vás nutí jíst rychle, neházejte do sebe jídlo, které není pořádně rozkousané a promíchané se slinami. Nedovedete si představit, jak žaludek trpí. Ochabují tím zuby, dásně, trpí žaludek a střeva. Pořádné žvýkání je základ zdraví. 

Odpusťte si sladkosti

Pokud chcete snížit hmotnost, nedocílíte to se sladkostmi v šuplíku. Je nutné sladkosti a různé pamlsky vyloučit. Budete-li mít chuť na sladké, naučte se mlsat sušené ovoce, které má mnoho výživných látek.

Snižte příjem ovoce a zvyšte příjem zeleniny

Velké množství ovoce na jídelníčku je opět dietní chyba. Ovoce má mnoho fruktózy a pro tělo je to prostě cukr. Ovoce samozřejmě jezte, ale v malém množství. U ovoce platí „čím méně, tím lépe“ Naopak je to se zeleninou, která má příznivý zdroj výživových látek a zahání hlad.  

Snažte se mít dostatek pohybu

Důležitý je přísun energie, ale i její výdej. Vše musí být v harmonii. Výdej znamená pohybovou aktivitu. Pokud jste hodně obézní, nejdříve začněte chodit na malé procházky. Až vám to tělo dovolí, začněte cvičit. Pro cvičení si opět zvolte řád podle svých možností tzn. v určitý den v týdnu a v hodinu. Výborné je cvičení ve vodě, které nezatěžuje klouby, dechovým cvičením naopak prokrvíte celé tělo.

Související články

Hedapena s.r.o.
Husitská 107/3, Žižkov, 130 00 Praha 3
IČO: 09848924
Společnost zapsána v obchodním rejstříku vedeném u u Městského soudu v Praze pod sp. zn. C 343468.