Jak získat tělo snů? Poradíme vám. | Klinika-hubnuti.cz

Jak získat tělo snů? Poradíme vám.

Možná máte zcela jasnou představu, jak by mělo vaše tělo ideálně vypadat: samozřejmě štíhlé, zároveň ale pevné a zformované. A úplně nejlepší by bylo, kdyby se přebytečný tuk na pažích či stehnech přeměnil na svaly.

To je krásná představa, bohužel svaly nikdo nevykouzlí, ale to neznamená, že není možné zhubnout a vypracovat si skvělou figuru. Nezoufejte!

Svaly versus tuky

Chcete sledovat pokroky, tak zapomeňte zpočátku na vážení na váze. Obyčejná váha vám řekne jen to, jakou máte aktuální hmotnost, ale už vám neřekne nic o tom, kolik procent z té hmotnosti tvoří svaly a kolik tuky. Buď můžete sáhnout po váze, která umí sledovat i tyto hodnoty. Anebo problémové partie pravidelně měřte metrem.

Tuk představuje pro tělo velkou zátěž. Jak z hlediska kardiovaskulárního – více se zadýcháváte, tak z hlediska mechanického – jste těžší a opotřebovávají se vám klouby, ale samozřejmě také z hlediska psychického.

Prvně spalujte, potom budujte svalovou hmotu. Buďte trpěliví. Nejjistější variantou je totiž pracovat nejdřív na jednom a pak na druhém. Cvičte pravidelně a s mírou. Nezapomínejte ani na regeneraci!

Cviky zaměřené na posilování břišní svalů formují vaše svaly, nikoliv vaše tukové zásoby. Cvičte ideálně třikrát až čtyřikrát týdně alespoň čtyřicet minut /například chůze, kruhový posilovací trénink, běh, jízda na kole apod./. Dopřávejte svým svalům dost času na regeneraci.

Spalování tuků je běh na dlouhou trať

Jestliže chceme u nějaké tělesné partie snížit její objem, musíme nejprve spálit nahromaděné tukové polštářky. A to platí jak pro boky, stehna tak břicho.

Máte-li břicho schované pod letitým nánosem tukových buněk, musíte být trpělivé. Na nic nečekejte a pusťte se do pohybu, vaše bříško splaskne během pár týdnů intenzivního cvičení. Chce to pravidelnost a již zmíněnou trpělivost. Spalování tuků totiž nelze nijak řídit. Tělo nebude spalovat tuk pouze z vašeho břicha, ale ze všech vašich tukových zásob. Zásoby tuku se vám budou ztenčovat souměrně po celém těle. Ale cvičení samo o sobě není samospasitelné.

Nezapomínejte však na zdravý a vyvážený jídelníček. Častou chybou bývá to, že ženy ze stravy vyloučí veškeré tuky, ale cukry konzumují dále ve velkém. Přitom nadbytek cukrů tělo transformuje do tukových zásob.

Tak jak to je?

Netrénovaní začátečníci mají vynikající předpoklad pro nabírání svalů i síly. Jejich tělo má úžasnou schopnost využít nadbytečný tuk jako zdroj energie pro růst svalů.

K oběma procesům, zbavování se tukových zásob a zároveň nárůstu svalové hmoty, proto dochází současně a maximálně efektivně. Tato schopnost je bohužel pouze krátkodobá, postupně totiž dochází k její ztrátě. Není však důvod se kvůli tomu trápit. Získali jste méně tukových zásob a více svalové hmoty.

Mít více svalové hmoty znamená mít rychlejší metabolismus. Rychlejší metabolismus znamená, že tělo spaluje více energie i v klidu. Stále snadněji hubneme, naše postava se zpevňuje a stává se funkčnější.

Tuto úžasnou a bohužel dočasnou schopnost zbavovat se tukových zásob a současně nabírat svaly mají také sportovci, které nabírají zpět ztracené svaly. Propůjčuje jim ji tzv. svalová paměť. Vrátí-li se sportovec po delší přestávce zpět ke svému tréninkovému režimu, jeho tělo krátkodobě nabírá svaly a zároveň ztrácí tuk.

Při snaze změnit svou postavu nezapomínejte ani na dostatek spánku a odpočinku. Získání štíhle a pevné postavy je totiž výsledkem dlouhodobého úsilí.

Související články

Hedapena s.r.o.
Husitská 107/3, Žižkov, 130 00 Praha 3
IČO: 09848924
Společnost zapsána v obchodním rejstříku vedeném u u Městského soudu v Praze pod sp. zn. C 343468.