„Jak je možné, že mi nejde zhubnout?“ | Klinika-hubnuti.cz

„Jak je možné, že mi nejde zhubnout?“

Prokletá kila! Zhubnout je někdy opravdu obtížnější, než to na první pohled vypadá. Hormon, zvaný leptin, má v našich tělech na starost pocit hladu a také ovládá naši „chuť na pohyb“. Jak to tedy funguje? Nízké hladiny mozku dají příkaz „nehýbej se a najez se“ a vysoké hladiny mu zase říkají „nemáš hlad, máš dostatek zásob, jdi se hýbat“

Bohužel, u většiny lidí výsledky nepřicházejí. A to i přes ohromné úsilí, které
už vynaložili k tomu, aby se konečně zbavili svých nechtěných kil. Nechtěných kil, které je často trápí, a ještě více podněcují nepěkné vnímání sebe sama.

Pokud začnete hubnout špatným způsobem, hladina leptinu se významně sníží a tělo začne tukové zásoby „chránit“. Mozek vyvolá nejen neodolatelný hlad ale také lenost.

To znamená, že na nesprávný pokus o hubnutí mozek reaguje tak, že vás začne nutit jíst.

Inzulin vyměšuje slinivka břišní. Jeho úkolem je kontrolovat hladinu glukózy v krvi. Někdy ale inzulin nefunguje přesně tak, jak má. Říká se tomu inzulinová rezistence.

Problém je v tom, že čím větší množství tohoto hormonu koluje v krvi, tím méně tělo stačí odbourávat tuky. Takže pokud člověk trpí inzulinovou rezistencí, je pro něho těžké zhubnout, ačkoliv třeba dodržuje extrémně zdravý jídelníček a denně cvičí.

PŘÍZNAKY INZULINOVÉ REZISTENCE:

  • Větší únava. Ta nastává, když tělo nepřijímá glukózu tak účinně, jak by to mělo být.
  • Zvýšená chuť na sladké.
  • Zvýšené ukládání tuku v oblasti bříška – právě tam se nejvíce hromadí inzulinu. Pokud máš obvod v pase 80 cm a více, můžeš mít s inzulinem problém.

JAK ZLEPŠIT INZULINOVOU REZISTENCI

  • Jez menší porce jídel, buď fyzicky aktivnější
  • Zahrň 30minutové cvičení do co nejvíce dnů v týdnu
  • Každý den sněz alespoň pět porcí zeleniny a dvě ovoce
  • K snídani si dopřej cereálie nebo ovesnou kaši či naklíčenou pšenici
  • Pravidelně si dávej luštěniny
  • Zredukuj množství nasyceného tuku. Nejez tolik kupovaných koláčů, sušenek, jídel z fast-foodů, másla, sádla, šlehačky. Z masa oškrábej tuk.

Jaké potraviny brání našemu tělu v hubnutí

To, že nám po určité potravině není špatně neznamená, že nám neškodí a nebrání v hubnutí. Svět stravy není černobílý. Je možné dát obecná doporučení, ale vždy je potřeba odhalit potraviny, které v hubnutí brání.

1. LEPEK

Téměř 30 % dospělé populace trpí alergií na lepek. Problémy s trávením mohou způsobit stagnaci hmotnosti, nebo dokonce přibývání na váze. Takže i když nejste na lepek alergičtí, tak se mu, pokud možno vyhýbejte.

2. DŽUS
Zatímco sušené ovoce poskytuje spoustu vlákniny, džusům naopak chybí. Navíc obsahují spoustu přebytečného cukru.  


3. CUKR
Není to příliš překvapivá informace. Naše tělo se snaží při trávení hlavně cukrů a sacharidů ukládat nadměrné množství vody. Cítíme se pak unavení, bez energie, oteklí, zatěžujeme klouby, a navíc se nám voda vždy uloží v tzv. problémových partiích, což určitě nechceme.

Pro děti ani pro dospělé žádná doporučená denní dávka cukru neexistuje. Světová zdravotnická organizace nebo americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv doporučují maximálně 8-10 malých kostek cukru denně, což vychází na 40-50 gramů. Ženy by dokonce neměly sníst víc než 25 gramů cukru, tedy více než 5 malých kostek.

Cukr je jed! Slýcháte to také všude kolem sebe? Určitě po požití jedné lžičky cukru neskonáte během pár hodin. Musíme ale souhlasit s odborníky, kteří tvrdí, že nadměrná konzumace cukru ovlivňuje lidské zdraví víc, než je jen příjem kalorií navíc způsobujících nadváhu. Cukr způsobuje všechny choroby spojené s poruchami metabolického syndromu. To zahrnuje:

  • hypertenze (fruktóza zvyšuje hladinu kyseliny močové, která zvyšuje krevní tlak)
  • vysokou hladinu triglyceridů a inzulínovou rezistenci
  • diabetes od zvýšené produkce glukózy v kombinaci s inzulinovou rezistencí
  • urychlení procesu stárnutí, způsobené poškozením lipidů
  • fruktóza působí toxicky na játra, stejně jako alkohol

Kam se tedy podíváte, číhá na vás cukr. A to nejen ze sladkostí. Brzy přijdete na zdravější varianty, kterými lze cukr snadno nahradit. Možná kvůli nim budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, ale vyplatí se to. Pokud bychom ale měli odpovědět na otázku „Jak sladit zdravě“, odpověď by zněla: „Slaďte co nejméně!“ Ale Jak na to? Podle staré čínské medicíny platí – čím více solíme, tím více potřebujeme cukru. Tím bychom měli začít. Výkyvy krevního cukru způsobují, že toužíme po sladkém, s tím paradoxně souvisí právě nadměrné solení – misky vah se potřebují vyrovnat. Do jídelníčku bychom častěji měli zařadit zeleninu, ovoce, ořechy, cereálie, semínka apod. Chuť na sladké nám pomůže přebít také popíjení zeleného čaje, ale o tom zase někdy příště.

4. UMĚLÁ SLADIDLA

5. KUKUŘICE
Kukuřice, sója a pšenice? Trojitá hrozba! Jde převážně o geneticky modifikované plodiny, které jsou často spojovány se spoustou zdravotních problémů.

6. ARAŠÍDY
Na jedné straně mnoho lidí věří, že jsou zdravé díky vysokému obsahu tuků a bílkovin, na druhé existuje hodně lékařů, kteří jsou skeptičtí. Arašídy totiž ve skutečnosti nejsou ořechy, ale luštěniny, a proto obsahují více mastných kyselin než ořechy. Navíc obsahují toxické, potencionálně karcinogenní plísně!

7. VEJCE
Jsou sice zdravá, ale chybovat s nimi můžete v případě, kdy si přejete shodit nějaké to kilo. U mnoho lidí totiž ovlivňují imunitní systém: způsobují záněty, únavu a neschopnost zhubnout. Takže s vejci opatrně!

8. MLÉČNÉ VÝROBKY
U nich je to podobné jako s vejci. Takže všeho s mírou!


9. KVASNICE
Když přehlédneme fakt, že mnoho kynutých produktů jsou nezdravé potraviny, na kterou má spousta lidí alergii, a která může způsobit velmi nepříjemné kožní záněty a infekce.


10. SÓJA

Množství nebezpečného viscerálního tuku v těle

Více tuku v oblasti břicha, často značí nebezpečné množství viscerálního tuku obklopujícího tělesné orgány. Viscerální tuk je, na rozdíl od podkožního tuku, méně zřejmý a může být o mnoho nebezpečnější.

Související články

Hedapena s.r.o.
Husitská 107/3, Žižkov, 130 00 Praha 3
IČO: 09848924
Společnost zapsána v obchodním rejstříku vedeném u u Městského soudu v Praze pod sp. zn. C 343468.