Prevence a léčba obezity | Klinika-hubnuti.cz

Prevence a léčba obezity

Prevence obezity spočívá v úpravě životního stylu. Potraviny, které člověk denně konzumuje, by měly obsahovat všechny živiny v rozumném množství.

Spalování živin urychlí jedině pohyb. Choďte, hýbejte se, cvičte a omezte aktivity, při nichž dlouho sedíte například u počítače nebo televize. Z počátku je výborná chůze, minimálně 30 minut 3× v týdnu s postupným prodlužováním.

1) Složení stravy

Je velice důležité omezit nadměrný energetický příjem, omezujeme především živočišné tuky a potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Ty jsou obsaženy například ve slazených nápojích, cukrovinkách a při nadměrném slazení.

Naopak by se měl zvýšit příjem vlákniny, která je obsažena v ovoci a zelenině. Důležité je také omezit množství soli a sladkostí.

Doporučuje se konzumovat jídlo v malém množství, ale v častějších intervalech (8-10× denně). Důležité je nepociťovat hlad a nedodržovat žádné drastické diety a hladovky. Ty jsou totiž příčinou jojo efektu. Vhodné jsou celozrnné výrobky, ovoce, zelenina, bílé maso, nízkotučné mléčné výrobky a jiné.

2) Pitný režim

Za nevhodné jsou považovány energetické nápoje, a minerální vody s kysličníkem uhličitým.

Doporučuje se pít čaje a neperlivé vody.

Velice zrádným v boji s obezitou je také alkohol. Ten obsahuje velké množství kalorií a poškozuje játra, což vede k rychlejšímu ukládání tuků do tukových rezerv.

3) Pohybový režim

Tento faktor je velice důležitý pro ovlivnění jakýchkoliv metabolických změn, tedy i v procesu hubnutí. Preferuje se cvičení vytrvalostního charakteru, např. chůze, jízda na kole nebo rotopedu nebo plavání nejlépe každý den.

Léčba obezity

Léčbou obezity se zabývá obor jménem obezitologie.

Konzervativní léčba obezity většinou zahrnuje celkovou změnu životosprávy, individuálně sestavený jídelníček a různá pohybová doporučení, kterými by se měl obézní pacient řídit. K tomu se přidává také podpůrná psychoterapie zaměřená na to, aby si pacient zvykl na trvalé změny životního stylu, které s léčbou obezity a redukcí tělesné hmotnosti souvisí.

U pacientů trpících 3. stupněm obezity lékaři někdy volí také chirurgickou léčbu. Jedná se konkrétně o oblast chirurgie jménem bariatrie, kde se výkony provádí laparoskopicky na žaludku nebo střevech pacienta.

Každý z nás určitě někde slyšel doporučení na různé zázračné diety, které člověku zaručeně pomohou zbavit se tělesného tuku a opět ho dostanou do perfektní kondice. Obezity se ovšem nelze zbavit ze dne na den. Proto buďme trpěliví, výsledek se určitě dostaví.

Související články

Hedapena s.r.o.
Husitská 107/3, Žižkov, 130 00 Praha 3
IČO: 09848924
Společnost zapsána v obchodním rejstříku vedeném u u Městského soudu v Praze pod sp. zn. C 343468.